Reconeixement d'empreses socialment responsables

BASES PER A LA 4A CONVOCATÒRIA DE RECONEIXEMENT D’EMPRESES SOCIALMENT RESPONSABLES DEL BAIX EMPORDÀ. COMPROMÍS PER L’OCUPACIÓ DE QUALITAT

Antecedents

La taula tècnica comarcal per l’ocupació de qualitat, constituïda per personal tècnic de promoció econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i els ajuntaments de la comarca, es va crear l’any 2019 en l’àmbit dels Projectes Innovadors i Experimentals finançats pel Servei d’Ocupació de Catalunya. Aquesta taula especialitzada té com a finalitat principal compartir i impulsar estratègies i accions des de l’administració pública per millorar l’ocupació de qualitat a la comarca. Per fer-ho possible, evidentment, cal comptar amb la col·laboració publicoprivada per generar un vertader impacte en el territori. Per això, es posen en valor i es visualitzen les pràctiques empresarials de responsabilitat social que es porten a terme a la comarca.

Al març del 2021, a Palafrugell, va tenir lloc la primera jornada de reconeixement d’empreses socialment responsables del Baix Empordà. L’esdeveniment, marcat per la situació de pandèmia, va reconèixer un total de 17 empreses de la comarca que destacaven per diferents aspectes com: la seva sensibilitat per integrar els col·lectius vulnerables, per la seva col·laboració amb els serveis públics d’ocupació, tot oferint oportunitats a persones en situació d’atur, pel seu comportament solidari durant la pandèmia o per la seva capacitat d’innovar i d’adaptar-se a la nova situació de forma responsable i alhora valorant la implicació del seu personal.
Al novembre del 2022, es va realitzar la segona jornada amb unes noves bases adaptades, per tal de visibilitzar el ventall de bones pràctiques de les 28 empreses reconegudes. Es va celebrar a l’auditori de Ca La Pruna de Pals i va tenir una gran repercussió a nivell de xarxes socials.

Al novembre del 2023, es celebrà la tercera jornada al teatre La Gorga de Palamós, amb la participació de 38 empreses reconegudes per diversos aspectes. L’acte va incloure una ponència: Connexió entre igualtat, competitivitat de l'empresa i generació de triple impacte" a càrrec d’Imma Pérez, que va reivindicar com les empreses que aposten per la igualtat són més eficients, productives, innovadores i rendibles, generant de manera més profunda transformació i impacte positiu al seu entorn.

Enguany, la taula reprèn la seva activitat per continuar valorant les empreses socialment responsables, amb la voluntat de fer difusió de la seva tasca per fer-la extensible a d’altres empreses i entitats arreu del territori. Així doncs, aquest 2024, se’n podran veure els resultats, amb motiu de la IV Jornada de Reconeixement d’Empreses Socialment Responsables. Compromís per l’ocupació de qualitat. Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.


Així, amb la finalitat de reconèixer aquelles empreses capdavanteres en aspectes vinculats amb la responsabilitat social i alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 es convoca la:

IV Jornada anual de reconeixement d’empreses socialment responsable al Baix Empordà : compromís per l'ocupació de qualitat.

En aquests moments, d’una banda, reconèixer i difondre iniciatives innovadores i inspiradores que contribueixin a una ocupació de qualitat i a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al Baix Empordà, i de l’altra crear un espai de trobada, de reflexió i reconeixement mutu que vinculi el teixit empresarial i social implicat en la consecució dels objectius de l'Agenda 2030, son més que mai una necessitat per ajudar entre d’altres coses, a reforçar els punts forts de la nostra economia.

Aquesta convocatòria, posa el focus en temes d’igualtat amb la voluntat de generar un impacte transformador de gènere en el teixit empresarial i associatiu així com totes aquelles pràctiques que no deixen ningú enrere i que tenen plantejaments explícitament equitatius.

Així doncs, és interessant donar visibilitat a aquelles empreses del nostre territori que generen un bon impacte social comportant-se de manera respectuosa amb totes les persones de l’organització, que impliquen els equips, els proveïdors/es i els clients i clientes en les bones pràctiques, que estableixen polítiques internes de preservació del medi ambient i que impulsen accions per crear riquesa i millorar la situació i les oportunitats de la comunitat. Especialment el sector de l’hostaleria i la restauració es planteja el repte de revisar la gestió de les persones treballadores per tal de fidelitzar-les. Cal donar visibilitat a aquelles empreses que no només es centren en la opinió dels seus clients i clientes o en la millora del producte, sinó aquelles que tenen una aposta clara per la millora dels seus treballadors/es, la captació de personal amb condicions i horaris transparents, empreses que han estat capaces d’adaptar-se a la nova realitat del mercat i dels candidats i candidates des de la perspectiva de la sensibilització amb el seu entorn social i econòmic.

Objecte de la convocatòria
El Consell Comarcal del Baix Empordà conjuntament amb Ajuntaments de la Comarca volem posar en valor aquelles empreses que han destacat per la seva capacitat d’adaptació i innovació davant de les dificultats del mercat de treball actual i alhora alineats amb l’Agenda 2030.

Amb la finalitat d’identificar les empreses que han destacat pel seu comportament responsable, la seva contribució al desenvolupament socioeconòmic del territori i la tasca desenvolupada per la equitat, la integració i la promoció laboral, durant els mesos de gener a octubre del 2024 proposem els següents criteris:

Beneficiaris/es:
Podran participar aquelles empreses amb seu al Baix d’Empordà que signin la declaració responsable que s’adjunta a l’annex 1 d’aquestes bases.

Procediment per participar-hi i termini:

Cal omplir el formulari d’inscripció que podeu trobar a: https://forms.gle/EDKZZehicL4Ncnt36

Es valoraran les accions i polítiques que les empreses hagin implementat entre el mes de gener a octubre del 2024.
Difusió d’imatges: Les empreses participants han d’adjuntar una foto corporativa i una frase identificativa en relació a l’ocupació de qualitat i la responsabilitat social per tal de fer-ne difusió abans, durant i desprès de la jornada a les diferents xarxes socials i mitjans de comunicació així com l’ODS en el què s’emmarca l’acció. Termini per a presentar la candidatura: 10 d’octubre del 2024.
Només es tindran en compte les candidatures rebudes a través d'aquesta via. A més de les dades sol·licitades, cada empresa podrà aportar tota la informació addicional (vídeos de presentació, reportatges, fulletons, informes…) que consideri necessari.

Criteris de selecció:
Fomentar el talent, els productes i serveis locals, la sostenibilitat o millorar l’entorn són aspectes indispensables per a les empreses del Baix Empordà. L'Agenda 2030 fa una crida a treballar plegats per aconseguir els objectius de sostenibilitat econòmica, social i ambiental entre les administracions, entitats, organitzacions i la ciutadania en general.

En aquest sentit, les empreses que vulguin ser candidates a aquest reconeixement han de fer la seva sol·licitud explicant en la casella “Motiu” el detall de les activitats per les quals consideren que han de ser reconegudes. Per exemple: “Som una empresa familiar que en el darrer mig any hem contractat dues persones amb discapacitat. A més, hem flexibilitzat l’horari d’entrada i sortida perquè les persones treballadores puguin conciliar millor. També col·laborem amb un programa de recollida selectiva porta a porta i hem reduït el consum elèctric a la meitat gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques”. La descripció ha d’anar acompanyada de les evidències per mostrar-ne la veracitat: fotografies, vídeos, material documental, etc. que cada empresa consideri oportú.

En l’annex II podeu trobar una relació de categories orientativa d’aspectes valorables.

El tribunal es reserva el dret de posar en valor la quantitat d’empreses que estimi oportuna.
Les empreses que compleixin alguns dels criteris esmentats rebran un reconeixement que se’ls hi entregarà en un acte públic que tindrà lloc el proper: 7 de novembre de 2024

El jurat està format per membres del Consell Comarcal del Baix Empordà i membres de diferents Ajuntaments. S’estudiaran cadascuna de les candidatures seguint els criteris esmentats anteriorment.
Membres de la Taula d’ocupació de qualitat i jurat:
1. Maria Mendez. Coordinadora de l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà.
2. Mireia Ruiz. Tècnica d’empresa de l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà.
3. Laia Estremeiro. Tècnica de promoció econòmica de l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà.
4. Carme Ramírez: Tècnica de promoció econòmica. Ajuntament de Palafrugell
5. Dani Sabater: Tècnic de promoció econòmica. Ajuntament de La Bisbal d’Empordà
6. Anna Laura Molero: Tècnica de promoció econòmica. Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
7. Raquel Carranco: Tècnica de promoció econòmica. Ajuntament de Santa Cristina D’aro
8. Montse Güell: Tècnica de promoció econòmica. Ajuntament de Castell, Platja d’Aro i s’Agaró.
9. Ingrid Llamas: Tècnica de promoció econòmica. Ajuntament de Calonge
10. Ivonne Navales: Tècnica de promoció econòmica i treball als barris de l’Ajuntament de Palamós
11. Montse Roca : Tècnica de promoció econòmica. Ajuntament de Torroella de Montgrí.
12. Rosa M Pedret: Tècnica de promoció i turisme. Ajuntament de Pals
13. Laura Vaqué. Tècnica de promoció econòmica. Ajuntament de Begur
14. Quim Gudayol Gerent Nexes, Viver d’empreses de Forallac.

Disposició final
El/a sol·licitant és el/a responsable de la veracitat de les dades. La sol·licitud de participació als premis comporta el coneixement i l’acceptació d’aquestes bases per part dels participants.

Aquesta acció es realitza en col·laboració amb:

1. Ajuntament de Begur
2. Ajuntament de Calonge
3. Ajuntament de Castell, Platja d’Aro i S’Agaró
4. Ajuntament de Forallac
5. Ajuntament de La Bisbal d’Empordà

6. Ajuntament de Palafrugell
7. Ajuntament de Palamós
8. Ajuntament de Pals
9. Ajuntament Santa Cristina d’Aro
10. Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
11. Ajuntament de Torroella de Montgrí

Contacte: Àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà.
Telèfon: 972.64.23.10 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

ANNEX 1 DECLARACIÓ RESPONSABLE
Declaro responsablement:
Complir amb els requisits respecte dels quals sol·licitem la participació, sens perjudici de la seva posterior comprovació o acreditació.
Declaro la veracitat i exactitud de les dades que indiquem en el formulari de sol·licitud de participació sense perjudici de la facultat de sol·licitar la revisió i comprovació de les dades exposades.
Donem el consentiment per al tractament de dades necessàries per a prendre part del reconeixement, d'acord amb la normativa vigent.
Responsable del tractament: Àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà.
Drets dels interessats/des: podeu sol·licitar l'accés i la rectificació de les vostres dades, així com la supressió, oposició o la limitació del tractament quan sigui procedent. Procediment per exercir els vostres drets: enviar un correu electrònic a:Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

ANNEX 2. CATEGORIES PEL RECONEIXEMENT D’EMPRESES SOCIALMENT RESPONSABLES

1. EQUITAT I POLÍTIQUES D’IGUALTAT D’OPORTUNITATS
Empreses que destaquen per l’impuls de polítiques i accions per la integració i la inserció laboral de persones vulnerables. Aquest any amb menció especial a aquelles empreses que hagin realitzat processos de contractació per a ajudar a persones en situació administrativa irregular que ja compleixen condicions per adquirir una autorització de residència i treball.

 o Empreses que aposten per la contractació de col·lectius vulnerables:
    o persones en situació d’atur (especialment les aturades de llarga durada i/o les majors de 45 anys)
    o persones amb baixa qualificació professional i/o amb necessitat de reciclatge professional
    o dones que han patit o pateixen situacions de violència de gènere
    o dones en situació de reincorporació al mercat de treball
    o persones nouvingudes en situació de desavantatge laboral
    o persones amb discapacitat física, psíquica, mental o sensorial
    o persones en tractament de salut mental i altres persones en situació de risc d’exclusió social
    o Joves menors de 30 anys.
    o Empreses que aposten per la formació i promoció de col·lectius vulnerables de manera significativa
    o Empreses que ofereixen incentius especials a les seves persones treballadores

2. IGUALTAT. POLITIQUES D’IGUALTAT DE GÈNERE
Empreses que destaquen per l’impuls de polítiques i accions per la igualtat d’homes i d’homes i dones així com la promoció de la igualtat de gènere i de plans i mesures d'igualtat en la seva organització així com el desenvolupament projectes, proves pilot, actuacions i intercanvis de bones pràctiques que tinguin per objectiu eliminar la bretxa salarial i la segregació horitzontal i vertical en el treball, garantir l’equitat de gènere en l’accés a ocupacions, en les condicions laborals i en el desenvolupament professional, per combatre qualsevol altra desigualtat i discriminació que es produeixi en l'àmbit laboral.

o Elaboració del Pla d’igualtat i les mesures pertinents
o Actuacions relacionades amb la Cultura i gestió organitzativa per a la transformació de l’organització en clau de gènere: mesures de conciliació laboral, mesures per a la promoció de la igualtat de gènere i la promoció professional de les dones
o Salut laboral des d’una perspectiva de gènere
o Comunicació inclusiva
o Mesures per l’erradicació i abordatge de les violències masclistes i LGBTIfòbiques


3. SOSTENIBILITAT I COMPROMÍS SOCIAL
Empreses que vetllen per la creació i consecució de polítiques i pràctiques mediambientals respectuoses amb l’entorn i que fomenten un creixement i desenvolupament local sostenible.

o Bones pràctiques relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient: acreditació de certificació de sistema de gestió ambiental tipus ISO 14001, EMAS o equivalent
o Pràctiques obertes i transparents en els negocis basades en valors ètics i de respecte per totes les parts interessades
o Impacte en la millora de la comunitat: donacions, voluntariat corporatiu, patrocinis.


4. COL.LABORACIÓ PUBLICOPRIVADA

Empreses que col·laborin de manera exemplar amb els diferents serveis d’ocupació, serveis socials o entitats del tercer sector en matèria d’ocupació per promoure l’ocupació de qualitat i la inserció de persones amb dificultats d’inserció.

o Acollir persones en pràctiques
o Participar en programes d’inserció laboral de col·lectius vulnerables
o Altres pràctiques que afavoreixen la inserció laboral de perfils vulnerables.

cartell IV JESR